Автоимунното заболяване е резултат на комбинация от гени и е трудно да се прогнозира в каква възраст може да се развие

Множествената склероза (МС) е хронично автоимунно заболяване на централната нервна система и е трудно да се прогнозира на каква възраст може да се прояви. Това обаче е едно от тежките заболявания на младата възраст – от него боледуват млади хора на възраст от 18 до 40 години, когато са първите симптоми на заболяването.
“Една от съвременните тенденции, която и в момента се лансира, е голямата генетична предиспозиция на това заболяване, т.е. онези млади хора, които евентуално ще развият заболяване, носят в организма си определена комбинация от гени, които на определени етапи от развитието на организма могат да се свържат с някои фактори на външната среда, например някои вируси и т.н., и да започнат първите симптоми или да се развие заболяването в своята определена форма”, коментира доц. д-р Красимир Генов, началник на клиниката “Нервни болести” при Военномедицинска академия, София.

Болест на младите хора

Обикновено първите симптоми се проявяват при млади хора, които все още са в хормонален баланс и на един своеобразен старт в живота, когато завършват висше образование, започват своята професионална реализация и се сблъскват с първите стресови ситуации.
“Болестта се среща по-често при жените. Причината е, че те имат много по-силно изразен имунен отговор, т.е. жените за разлика от мъжете имат много по-добре развита имунна система. Освен че е заболяване на младите хора, множествената склероза има и определена предиспозиция спрямо географската ширина. Изключително рядко от нея боледуват роми и хора от жълтата раса или с тъмен цвят на кожата. Основно това е болест на бялата раса и е често срещана в Европа и северноевропейската зона. Колкото по-далеч е географската ширина от екватора, толкова честотата на заболяването се увеличава”, отбелязва предразположенията доц. Генов.
България е държава със средно високо ниво на разпространяване на множествената склероза – около 44.5 на 100 хил. души. Заболяемостта е около 1.03 на 100 хил. души. Според последната статистика боледуват между 3600 и 5000 души, като всяка година се откриват между 80 до 100 нови случая. Тази заболеваемост за годината обаче зависи от това дали пациентът е попаднал при точния лекар, дали са направени точните изследвания.

Вижте цялата статия от в-к Капитал тук…