Множествената (мултипленна) склероза е по-широко разпространена при жени в детеродна възраст отколкото в която и да е друга възрастова група. Когато млади жени получат такава диагноза, те често питат какъв ще ефектът на болестта върху способността им да имат деца и обратното – как ще се отрази бременността върху болестта. Изследвания, проведени през последните десетилетия позволяват специалистите по медицина да дадат някои отговори по тези въпроси.

Ефекти на множествената склероза върху плодовитостта

Няма доказателства, че множествената склероза уврежда плодовитостта или води до увеличаване на риска от спонтанен аборт, мъртво раждане или малформации. Няколко изследвания, проведени сред голям брой жени неведнъж демонстрираха, че бременността, раждането и появата на усложнения не са по-различни при жените с множествена склероза отколкото в контролната група жени без това заболяване.

Ефект на бременността върху множествената склероза

Преди 1950 година повечето жени с множествена склероза били съветвани да избягват бременност поради вярването, че това може да влоши състоянието им. През последните 40 години са направени множество изследвания при стотици жени с множествена склероза  и те показват точно обратното заключение. Изглежда бременността има относително предпазващ ефект при жените с множествена склероза. Броят на обострянията на състоянието намалява по време на бременност, особено през втория и третия триместър. Обострянето на състоянието е внезапно влошаване на симптомите на множествена склероза или появата на нови симптоми, което продължава поне 24 часа и е отделено от предишни такива пристъпи поне с месец.

Ефекти в следродилния период

Броят на пристъпите на влошаване може да нарасне в първите 3 до 6 месеца след раждането и рискът от нови пристъпи в следродилния период се преценява на 20-40%. Но тези пристъпи не изглежда да допринасят за дълготрайни увреждания. В изследванията с дългосрочно наблюдение на жени с множествена склероза, които имат деца, не се открива повишено нарастване на уврежданията в разултат на бременност.

Вижте цялата статия тук…