Изследователи от клиниката Майо, заедно с колеги от университета в Айова съобщават, че микроорганизми, открити в клиниката в Майо, могат да помогнат за лечение на автоимунни заболявания като множествена склероза/ МС /. Докато пробиотиците са били използвани от хилядолетия, има малко данни, показващи как една бактерия може да осигури полза срещу заболяване извън червата.

Този изследователски екип изследва чревните микробни проби от пациенти на миши модел на МС. От три бактериални щама те откриват, че един микроб, Prevotella histicola, ефективно потиска имунната болест в предклиничния модел на МС.

“Това е ранно откритие, но е път, който води до по-нататъшно изследване”, казва Джоузеф Мъри, М.Д., гастроентеролог на клиниката в Майо и старши автор на статията. “Ако можем да използваме вече микробите в човешкото тяло, за да лекуваме човешкото заболяване извън самия стадий, може да сме в нова ера на медицината. Говорим за бъгове като лекарства”. Д-р Мъри създаде термина “бруг”, за да се позове на този подход.
Учените открили, че P. histicola, който се култивира от човешкото черво, причинява намаляване на два вида про-възпалителни клетки, като същевременно увеличава семействата на клетки, които се борят с болести: Т-клетки, дендритни клетки и вид макрофаги.

Екипът стига до заключението, че в бъдеще този вид чревни микроби може да играе роля при лечението на МС, което се дължи на атаката на имунната система върху обвивката на миелина – естествена изолация, която покрива нервите в мозъка и гръбначния мозък.

Виж цялата статия тук…