Все още не знам дали днешната публикация е програма или протокол, но пък темата, която засягам е важна и ми се иска да и обърнеш нужното внимание, независимо дали имаш автоимунно заболяване или не.

А причините за това са няколко:

На първо място, колкото и да не ми се иска да ти го казвам, но никой не е застрахован.
На второ – повечето автоимунни заболявания си остават недиагностицирани с години.
На трето – ако имаш едно автоимунно заболяване, шансът да отключиш второ и трето нараства неимоверно.
И на четвърто – новите потърпевши са децата.

А проблемът с автоимунните заболявания е, че са твърде многопластови. И при тях подходът “еднакво за всички” определено не работи, защото факторите, които им влияят са много и при всеки един от нас наборът може да е различен.

Наричам ги “ефектът на пеперудата”, защото често едно, води след себе си друго, после трето, докато цикълът не се затвори. А изходът от него е един – ставаш горд собственик на автоимунно заболяване. При това с нюанси.

Затова и пътят към здравето при всеки е различно дълъг и различно трънлив. За някои е достатъчно да изчистят дефицитите на някои ценни вещества (обикновено витамините В12 и Д3), при други се налага да коригират храносмилането, да спрат вътрешните възпалителни процеси и да балансират хормоните. Докато при трети се налага да се завърти целият цикъл и да се мине през пълният спектър от нюанси…

Но независимо дали твоят път ще е дълъг или не, според мен е важно да опиташ и да дадеш всичко от себе си, защото ти, както и аз, както и всички около нас – ние заслужаваме да сме здрави. И ако има нещо, което можем да променим, за да го постигнем, смятам че сме длъжни да го направим. Да извървим тези няколко крачки. Да предприемем необходимите стъпки. Защото всяка една от тях е голяма победа. Победата да водиш живот изпълнен с енергия, щастие и пълноценни години пред себе си.

Затова, ако си решил/а да се бориш или пък да се погрижиш за себе си превантивно, по-надолу прилагам и пълният спектър на пеперудата, но преди това, нека все пак видим какво представлява имунната система и какво се крие зад термина „автоимунно заболяване“.

Информацията за имунната система е дълга и въпреки, че съм се опитала да я пресъздам на достъпен език, е една идея по-сложна от обикновено. Но все пак е добре да се запознаеш с нея, за да разбереш по-добре на какво са базирани последващите препоръки.

Виж цялата статия тук…