Автор: Здравка Гъркова

Коронавирусът, Corona Virus Disease 2019, официално “стъпи” и на българска земя.
Тази информация неминуемо създаде смут и леки притестения дори и у “най-смелите”. Трябва ли да се притесняваме и да изпадаме в паника? Не, паниката е лош съветник, но не трябва и да подценяваме ситуацията и да сме нехайни относто личната си хигиена.
Има изключително много информация по повод предпазните мерки, които трябва да се вземат, за да се предпазим, много съвети от специалисти и вирусолози. Истината е, че знаем много малко за този щам и не можем да бъдем категорични в нито едно изказване. Ние ви съветваме да следвате препоръките на СЗО за предпазване от коронавирус, както и да правите всичко необходимо, за да избегнете заразата.

Няма яснота по въпроса, изследването на вируса продължава, но ще разгледаме подробно въпроса за това, как и защо не е абсурдно да се говори за етерични масла в борбата с коронавирус.

Има два вида вируси, “голи” и “обвити”. Обвитите вируси са защитени от липидна мембрана, която ги прави “невидими” за нашата имунна система и им позволява да се адаптират по-добре. Такъв е коронавирусът.
За да може да се атакува и разруши такъв тип вирус трябва да имаме мастноразтворимо вещество. Такова се явяват етеричните масла, тъй като те са изцяло липофилни.

Ароматните молекули на етеричните масла имат изключителни противовирусни свойства.

Научно е доказан анти-вирусния потенциал на някои етерични масла. Как става това на практика:

  • чрез неутрализиране на вируса преди той да проникне в клетката;
  • чрез “промяна” на капсида или обвивката на вируса;
  • чрез блокиране на достъпа до клетките, захващайки се за рецепторите, които вирусът използва, за да проникне в клетката;
  • чрез инхибиране, вътре в клетката, на репликацията на вируса;
  • чрез ужищожаване на капсида, протеиновата обвивка на вируса.

Как действат КОРОНАВИРУСИТЕ?
“Предишни изследвания показват, че коронавирусите превземат клетките, чрез протеини “шипове”, но те имат различна форма при различните коронавируси. Описанието на формата на шиповите протеини на COVID-19 е ключът към разбирането как да се атакува вируса, обяснява Джейсън МакЛилан (Jason McLellan), старши автор на изследването и професор по молекулярни бионауки в Университета на Тексас в Остин.
Въпреки че коронавирусите използват много различни протеини за да завладяват клетките, шиповите протеини са най-разпространени по повърхността им и се използват за свързване с рецептор – друг протеин, който действа като врата в човешката клетка. След като шиповият протеин се свърже с рецептора от човешката клетка, мембраната на вируса се слива с тази на клетката, позволявайки на генома на вируса да премине в човешката клетка и да започне инфекцията. Така че “ако можете да предотвратите свързването и сливането, ще предотвратите и навлизането”, обяснява МакЛилан. Но за да се прицелим в протеина е нужно да знаем как изглежда той.”

Какъв е опитът с етеричните масла при предни щамове коронавируси?

Вирусът Covid 19 също се нарича SARS-CoV-2, защото е част от същия биологичен вид като SARS-CoV, друг коронавирус, който предизвика епидемията от SARS през 2003 г. След тази епидемия, бяха направени in vitro проби, за да тества ефективността на някои етерични масла срещу този коронавирус, чрез инхибиране на репликацията на вируса в клетката.

Заключението след изследването, проведено от екип от университета в Калабрия, е следното: “силна антивирусна активност на етеричното масло от Лаврово дърво (или дафинов лист, както го наричаме популярно)” срещу SARS-CoV (източник: Loizzo, M. R., Saab, A. M., Tundis, R., Statti, G. A., Menichini, F., Lampronti, I., … Doerr, H. W. (2008). Phytochemical Analysis andin vitro Antiviral Activities of the Essential Oils of Seven Lebanon Species. Chemistry & Biodiversity, 5(3), 461–470. doi:10.1002/cbdv.200890045).

Кои антивирусни етерични масла са с широкоспектърно действие?

Равинтсара – Cinnamomum camphora CT Cineol – най-доброто широкоспектърно противовирусно етерично масло
Каяпут – Melaleuca leucadendron – анти-инфекциозно масло с афинитет към дихателната система, антикатарално
Чаено дърво – Melaleuca alternifolia – широкоспектърен антибиотик
Евкалипт радиата – Eucalyptus radiata – антибактериално масло, муколитик и експекторант
Балсамова ела – Abies balsamea – анти-инфекциозно, анти-катарално, белодробен деконгестант, антисептик за въздуха
Риган и Мащерка тимол, Канела касия кора, Канела цейлонска кора или листа, ако вече имате оплаквания.
Лимон – антисептик за въздуха
Лаврово дърво – активатор на НК клетките, с афинитет към белия дроб и храносмилателната система.

Бленд за дифузия:
ЕМ Чаено дърво
ЕМ Равинтсара
ЕМ Евкалипт радиата
ЕМ Лимон
Равни части от маслата се смесват и се дифузира с цел превенция и обеззаразяване на помещенията.
Ако не разполагате с всички масла, може да изберете две от тях, но РАВИНТСАРА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!

На разположение сме при всякакви въпроси свързани с етеричните масла. При нас може да направите тест за алергии към всяко едно масло (до 10 масла, тестът е БЕЗПЛАТЕН). Всеки ден, от 9.30 до 18.00 ч. може да направите безплатна кратка консултация по телефона, може да заповядате и в нашия офис, както и да се свържете с нас по имейл.
Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас.

Коронавирус – кои етерични масла са подходящи за превенция и третиране?

Етеричните масла имат много широкоспектърно действие, една от техните най-силни страни е борбата с вирусите. Те могат да повишат нашата антивирусна имунна система, да засилят общия ни, естествен имунитет и дори да атакуват и унищожат самия вирус.
В случая с коронавируса, кои са етеричните масла, които трябва да се използват, за предотвратяване и борба с него ще разберете малко по-надолу. Нека сега видим какво представлява той и кои са неговите особености.

Първо, ето важните неща, които трябва да знаете за коронавируса:

• Коронавирусите са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка до тежки състояния като SARS (тежък остър респираторен синдром ). 
• Вирусът, идентифициран в Китай, е нов коронавирус. 
• Той беше наречен 2019-nCoV. 
• Стандартните хигиенни мерки (измиване на ръцете, почистване на повърхността) са доста ефективни при борбата с него.

Какви са симптомите на коронавирусната респираторна инфекция?

Основните симптоми са висока температура и кашлица или задух. В по-тежки случаи пациентът може да има остър респираторен проблем, остра бъбречна недостатъчност или дори мултивисцерална недостатъчност, която може да доведе до смърт.

Колко сериозно е заболяването?

Сред случаите, докладвани до момента, доста пациенти са развили тежка форма на заболяването, някои от които са починали.
Вирусът може да причини симптоми, подобни на тези на обикновения грип, но и доста по-тежки симптоми. Заболяването може да прогресира с течение на времето. Пациентите с вече съществуващи хронични заболявания (като хипертония, сърдечно-съдови заболявания, диабет, чернодробни заболявания, респираторни заболявания) се оказва, че са по-склонни да развият тежки форми на заболяването. Това важи и за възрастните хора.

Заразна ли е болестта и как се предава?

Известно е, че предаването става от човек на човек, но все още не е определен броят на заразените, спрямо носителите. В момента се провеждат разследвания за определяне на степента на заразност и начините на предаване на коронавируса. Описани да доста случаи на заразени семейства, както и на лекари, които са ги лекували, но които не са спазвали основни хигиенни изисквания.

Как се разпространява този вирус?

Заболяването се предава по въздушно-капков път, чрез пръски (кихане, кашляне), за предаване на болестта е необходим близък контакт . Има опасност за човек, който е споделял същото жилищно пространство като болния, когато последният е проявил симптоми (семейство, същата болница или друго лечебно заведение) или е имал пряк контакт, лице в лице с вирусоноситуля , по-малко от 1 метър от болния в момента на кашлица, кихане или по време на разговор без вземането на ефективни защитни мерки.

Как се установява диагнозата коронавирусна пневмония?

За потвърждаване на 2019-nCoV инфекцията е необходимо специфично биологично изследване. Тестът за бързо откриване е разработен от френският националния референтен център за респираторни вируси. Към днешна дата с него разполага Института Пастьор, както и някои други лаборатории.

Какви лечения се предлагат?

Към днешна дата не е установено специфично лечение за този нов коронавирус. Няколко лечения, използвани понастоящем при други вирусни патологии, се оценяват от СЗО, които да се използват срещу 2019-nCoV. Междувременно лечението е симптоматично.

Трябва ли да използваме маска?

Носенето на хирургическа маска се препоръчва на болни хора, които имат симптоми, тоест когато кашлят или кихат, за да избегнат разпространението на болестта чрез капки от слюнката (дихателните пътища). Носенето на този тип маска от неболното население, за да се избегне заразата с болестта, не е доказана като ефективна мярка. Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

Етерични масла за профилактика и третиране на коронавирус

Коронавирусът е „обвит вирус“ с едноверижно РНК, следователно доста уязвим от етеричните масла и чувствителен към тях. Като превантивна мярка е добре да стимулирате имунната система, по-специално “Natural killer” клетките /Клетки естествени убийци (от английски Natural killers), по-известни като NK-клетки/ с етерично масло от карамфил, безсмъртниче от Мадагаскар, Черен пипер…

След това, ако почувствате необичайни симптоми: кашлица, треска и др., и имате основателна причина да мислите, че сте били изложени на вируса, използвайте етерично масло от Лаврово дърво: Масажирайте двата крака с 5 чисти капки на всеки крак, няколко пъти на ден.

Изключителна важна за превенция и не-разпространение на заразата е ДИФУЗИЯТА. Може да си направите бленд с едни от най-добрите анти-инфекциозни масла: равинтсара, ниаули, евкалипт радиата, каяпут…

Ако имате нужда от съвет или насока как да се пазите от вируси и бактерии сe свържете с нас. Ще ви дадем безплатна консултация!

+++

Здравка Гъркова е създател и собственик на Aromazone.BG , възпитаник и привърженик  на френската школа по ароматерапия. 

Ароматерапията е нейна страст от дълги години, а освен страст – и нейна професия. Тя е се е посветила изцяло на задълбоченото изучаване на есенциите, етеричните, растителните масла, мацератите, хидролатите, както и на останалите холистични методи за естествено лечение  – гемотерапия, фитотерапия…

За нея етеричните масла са най-мощното оръжие на природата, което ни помага да се преборим с изключително широк спектър от неразположение на духа и тялото.

Какво е ароматерапия? Това е изкуството да се лекуваме с етерични масла. Какво е здравето? Здравето не е нищо друго освен баланс между органите в нашето тяло, ума и чувствата. С помощта на Ароматерапията ние можем да повлияем и на трите, за да живеем в хармония със себе си и околната среда.

Етеричните масла, с които работи са от най-висок клас, с хемотип и от ботанически идентифицирани растения. Произвеждат ги малка лаборатория във Франция, която отглежда суровините на 100% и има многобройни дестилерии по целия свят.