МОЛИТВИ КЪМ ПРЕПОДОБНИЯ И БОГОНОСЕН НАШ ОТЕЦ ЙОАН РИЛСКИ, ПУСТИННОЖИТЕЛ И ЧУДОТВОРЕЦ

Тропар на свети Йоан Рилски, глас 1, на църковнославянски:

Покаяния основание, прописание умиления, образ утешения, духовнаго совершения равноангельное житие твое бысть, преподобне. В молитвах убо и в пощениих и в слезах пребывавый, отче Иоанне, моли Христа Бога о душах наших.

Кондак на свети Йоан Рилски Чудотворец, Глас 8 на църковнославянски език:

Ангельскому житию поревновав преподобне, вся земная оставив, ко Христу притекл еси: и Того заповедьми ограждаяся, явился еси столп непоколебимь от вражиих нападений.

МОЛИТВА КЪМ ПРЕПОДОБНИЯ И БОГОНОСЕН ОТЕЦ НАШ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

О, велики и предивни чудотворче, преподобни Иване! Приеми нашето моление и не се отвръщай от нас, които прибягваме под твоето застъпничество. Защото ти никога не си се отвръщал от ония, които през дните на твоя земен живот са идвали при тебе със своите скърби. Знаем какви големи знамения на милосърдие си явявал на православните християни и след представянето си. Чуй сега и нас, които сме потънали в грехове и сме обхванати от велики скърби: изпроси ни от Господа Иисуса Христа прощение на всички наши грехове и особено да ни прости непослушанието ни към нашата Майка – Църквата. Дарувай ни съкрушение на сърцето, та с умиление и редовно да пристъпваме към светото Тайнство Покаяние, та причащението ни с Тялото и Кръвта Христови да не ни бъде за осъждане и погибел, но за здраве и спасение. Прогони от нас духа на ненавистта, дарувай ни дух на любов и мир към братско единение, на всички Твои люде. Съедини нас всички с една любов към Христа и Неговата Православна Църква, да пазим Неговата спасителна воля и да бъдем истински Божии чеда. Бъди ни пътевожд през всички наши дни, та да бъдем винаги в благодатта на Светия Дух, да пазим в чистота вярата и да вършим волята Господня до самата си смърт. А в часа на нашата кончина яви ни се да представиш душите ни пред Престола на Божествения Съдия и да Му кажеш: “ето ме мене и моите деца”, та като се избавим от вечните мъки чрез твоето застъпничество, да наследим неизказаното блаженство на Небесното Царство Христово, заедно с тебе и всички светии во веки веков. Амин!

ДРУГА МОЛИТВА КЪМ СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

О пречестний Йоане, изпълнен с благодатта на Светия Дух, обиталище на Бога Отца и на Спасителя, който стоиш пред Царя на всичко и се наслаждаваш в светлината на единосъщната Троица, като херувим пееш заедно с ангелите трисветата песен и имаш голямо дързновение – моли се на всемилостивия Господ да спаси твоите сродници, еднородния твой български народ, и да му покори всички врагове! Запази вярата непорочна, утвърди нашите градове, умири целия свят, а нас избави от глад и пагуба, и ни запази от нападенията на другородци! Старците утеши, младежите поучи, безумните умъдри, вдовиците помилвай, за сираците се застъпи, децата възпитай и целия твой народ запази от всякакви напасти, а в деня на страшния съд ни избави от лявата участ и ни сподоби по твоите молитви заедно с десните овци да чуем блажения глас на Господа Христа: “дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира!” Защото Нему подобава слава, чест и держава в безкрайните векове!

МОЛИТВА ТРЕТА КЪМ СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

О, велики угодниче Божий, пресвети и богоблажени отче наш Йоане, земен ангел и небесен човек, добър пазител и закрилник на нашия народ, и благонадежден пред Господа Бога застъпник за всички, които в нужда с вяра притичат към тебе и с гореща молитва те призовават. Ти, който остави световните връзки и преходното богатство, прибягна към Христа, избра безшумния живот и сега, справедливо увенчан с нетленния венец на славата, предстоиш пред Бога на небето, откъдето не преставаш да помагаш благодатно на своите люде. Ти си изряден наш водител към Началника и извършителя на вечното спасение. Ти си горещ молител и ходатай за българската държава, за народоуправителите, за войнството и за всички твои люде. И така, преподобни отче, като чеда към баща си, като към бърз помощник и молител за нашите души, ние, грешните и недостойните, сега усърдно прибягваме при тебе и с дълбоко смирение умилено те молим. Погледни, преподобни отче наш, от небесните жилища милостиво на нас и обърни внимание на нашата молба. Постарай се в молитвата към Господа милостиво да пази под закрилата на Своята благост и от всяко зло обстоятелство нашия народ, да избавя твоето земно отечество – българската държава и целия наш народ от смутове, раздори и безредие, от земетръс, от нахлуване на другородци и междуособни борби, от глад, мор и смъртоносни болести, от наводнение, огън и меч, от внезапна смърт и всяко зло; да ни дарува ревност за Православието; да даде на църковните пастири усърдие за душеспасението на пасомите; на народоуправителите, началниците и съдиите – страх Божий, правота и безкористие; на войниците – търпеливост, мъжество и победа над враговете; на съпрузите – взаимна любов, вярност и домоуредба; на земеделците – трудолюбие; на болните – изцерение; на обидените – защита; на оклеветените – оправдание; а на всички твои люде – помощ да изпълнят службата и призванието си, и да имат помежду си взаимна любов и единомислие. Изпроси за всички нас, пресвети отче, от Господа и Бога нашего Иисуса Христа Неговата всесилна благодат, нужна ни за победа над нашите изпитания и за нашия възход към богоугоден и праведен живот. Бъди за наранените ни души спасителен лекар и ни утешавай в нашите скърби. Подигни нас, падналите. Помогни на нас, загиващите. Съедини нас, разделените с Бога. Изпроси ни пред Божия престол твърдост във вярата, подкрепа на надеждата и умножаване на любовта. Дай ни помощ да поживеем добре и да славим Бога. Чуй молбата ни, всеблаги наш отче, и се смили над нас, които по ум, думи и дела сме греховен мрак, и ни избави от Божия гняв, та да се удостоим с райските блага на небесното царство, където винаги да славим Господа Бога – Отец, Син и Свети Дух, и твоето милостиво застъпничество во веки-веков. Амин!

МОЛИТВА ЧЕТВЪРТА КЪМ СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

Чудесна земна звездò, възсияла от пределите на град Средец, и жив светилниче, който осветяваш цялата българска земя със светлината на Божията правда, предивен сред постниците Божий угодниче, отче Йоане, радост на преподобните, украшение на Българската църква, крепко утвърждение на православната вяра, бърз помощниче на тези, които с вяра и любов се обръщат към тебе, и велик застъпниче пред Господ за всички нас, приеми, преблажени, молитвите ни и умолявай нашия Господ Бог, та всички славянски народи, които ти невидимо запазваш и са свързани със съюза на братската любов, да пребивават в мир и благочестие и да ги избави Господ от видимите и невидими врагове, от нашествие на иноплеменници, от недъзи и глад, от всякакви скърби и всякакво зло. На предстоящите тук и молещи се пред честната рáка с твоите мощи изпроси, преподобни, от нашия Господ Иисус Христос всичко, което просят за спасение, та всички с тебе непрестанно да прославяме всесвятото име на Отец и Син и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин!

Категории: Молитви