„Кълна се в името на Аполон лечителя, Асклепий, Хигия, Панацея и всички богове и богини, които вземам за свидетели, да изпълнявам честно, според моите сили и знания тази клетва и писмено обещание.“

С тези думи започва Хипократовата клетва, полагана всяка година от хиляди бъдещи медици. Според представители на родната църква обаче, както и редица православни лекари, тя е езическа и е дошло времето да бъде сменена.

Вместо нея, те предлагат младите лекари да полагат клетвата на Свети Лука – блестящ хирург, учен, новатор в медицината и вярващ владика. Тази теза лежи и в основата на „Светителят хирург“ – най-новия филм на журналиста Ангел Бончев, който има зад себе си редица документални разработки на религиозна тематика.

16409545_10211870610385301_229543656_o

Пловдивският митрополит Николай: „Tова, което смущава в Хипократовата клетва е нейната първа строфа, в която се дава обет да се служи на Аполон, Панацея и други езически божества. Това е странно, защото повечето хора, които я произнасят са християни. И са чували поне веднъж в живота си Христовия символ на вярата „Вярвам в един Бог“. Християнинът знае, че многобожието и идолопоклонничеството е тежък грях. „Аз съм Господ Бог твой, да нямаш други богове освен мен“, гласи Първата божия заповед.“

Делото на Светеца от Крим

16402067_10211870609985291_897839530_nСв. Лука Войно-Ясенецки е прославен руски хирург. Работи в първата половина на миналия век, основно в Крим. Четири ареста, единадесет години по затвори, заточения, лагери, двадесет години страдания за името Христово не сломяват духа на медика, обявен за светец. Но не само заради блестящите му умения на лекар – Лука е силно вярващ и дава обет за служба на Бога.

Става Архиепископ в най-тежките за Руската църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Въпреки забраните, никога не спира да лекува и издига своите пациенти и техните страдания като своя най-висша професионална и лична ценност. В повечето случаи оперира в полеви условия – само с бутилка спирт, а раните от операциите зашива с косите на пациентите си.

Знае къде да среже болния, за да изпита минимална болка, защото в повечето случаи упойките са немислим лукс. Св. Лука е извършил първото присаждане на животински орган на човек – бъбрек от теле и то точно по време на заточение. Когато единствените инструменти, които е имал са били нож, ръцете му и уменията му на хирург.

8888888888888

Неотдавна, племенника на Лука – Владимир Лисичкин събира всички трудове и записки на светеца в сборник. В него са формулирани и 25-те принципа, които е следвал доктора при лечението на своите пациенти. За разлика от Хипократовата клетва, в тази на св. Лука се вижда ясната грижа към пациента – не само като физическо изцеление, но и като морална подкрепа в тежките времена на страдание.

Вижте тук клетвата на Свети Лука:

Клетвата се различава из основи от хипократовата, която е клетва към лъжебоговете, към учителя, предал знанията и към неговите деца. В древността е била нужна, за да не се разпространява медицинското знание сред невежите и да се запазят уменията в гилдията.

16467050_10211870610065293_303074106_nАнгел Бончев – автор на филма: „Запознавайки се подробно с опита на свети Лука Кримски и неговата клетва, която представям във филма „Светителят хирург“ съм убеден, че смисълът, който е вложен в нея ще помогне на съвременните и бъдещи лекари в осмислянето на тяхната професия и отношението им към пациента и ангажираността в защита здравето и живота на нуждаещите се. Няма по-благословена професия от лекарската. В едно съм сигурен- докторите ще имат духовна полза и чисто професионална подкрепа от Бог и най-великия сред лекарите на 20-и век свети Лука , ако положат неговата клетва.“

На същото мнение са и някои известни лекари, като почетния ректор на Медицинския университет в Пловдив д-р Паскалев.

Проф. Георги Паскалев – почетен ректор на МУ – Пловдив: „Клетвата на св. Лука е конкретна, в основата й е пациента, а в центъра е любовта и състраданието към болния. Болката, страданието, загубата на пациент трябва да се възприема като загуба на много близка, казва той. Мисля, че е дошло време за промяна на клетвата на Хипократ или поне да я допълним с някой от постулатите на този светец.“

Клетвата на Св.Лука може да даде друг поглед на лекарите към пациентите им

77777777777777

Д-р Николай Янев – лицево-челюстен хирург: „По принцип клетвата на Хипократ в чисия си вид незнам дали се прилага другаде освен в България. Отдавна в останалите еврпопейски държави тя е модифицирана в различни етични правила. Но фактът, че тя е строго езическа е доста смущаващо от гледна точка на православния лекар или студент.“

Вижте трейлър на филма „Светителят хирург“:

Пловдивският митрополит Николай е взел присърце идеята за Свети Лука. Благодарение на него, миналата година руската църква ни дари част от мощите на кримския светец. Във филма „Светителят хирург“ той напомня, че вярата в единия Бог отхвърля всякаква толерантност към езическите божества.

IMG_2976

Пловдивски митрополит Николай: Затова е притеснително, че в православна България, текстът съчинен от древногръцкия лекар езичник Хипократ служи като клетвено обещание на дипломиращите се студенти по медицина. Вероятно ще ми опонират, че тази клетва е израз на традицията, че е по-скоро символична и ритуална, отколкото строга и задължаващата. Но, когато човека се кълне в нещо, той го прави със съзнание за важността на изречените думи, с чувството, че носи отговорност за тях. В клетвата на Лука Симферополски откриваме не просто формален ритуал, а обещание към Бога и хората.“

Филмът на Ангел Бончев ще бъде показан премиерно на 11 февруари от 10 часа в Драматичен театър – Пловдив. На събитието ще присъства Негово Светейшество Патриарх Неофит.

Източник: flashnews.bg

ЛЕКАРСКАТА КЛЕТВА НА СВЕТИТЕЛ, ХИРУРГ ИЗПОВЕДНИК
ЛУКА (ВОЙНО-ЯСЕНЕЦКИ), АРХИЕПИСКОП КРИМСКИ И СИМФЕРОПОЛСКИ

1. Признавам човешкия живот за висша ценност и благо и ще се отнасям към него като към Божествен дар – залог за вечния живот.

2. Виждам щастието и смисъла на живота в любовта към Бога и към човека.

3. Нямам право да спирам борбата за живота на болния при никакви условия и обстоятелства.

4. Признавам, че болният е жив, страдащ човек, а не случай от медицинската практика и се задължавам с всички достъпни средства да го облекча и избавя от страданията.

5. Задължавам се да лекувам всякакви опасни болести дори с риск за собствения живот.

6. Любовта към болния трябва да стои по-високо от личните отношения.

7. Задължавам се да приемам смъртта на пациента като загуба на близък човек.

8. Не съм в правото си да се занимавам с това, което ми харесва, но съм длъжен да правя онова, което е полезно за страдащите хора.

9. Никога няма да откажа помощ на болен, който ме потърси – независимо от часа, собственото самочувствие, нито от времето.

10. Обещавам никога да не отказвам консултации, в това число с посещения при болен.

11. Винаги ще бъда чувствителен към чуждото страдание.

12. Обещавам да не оперирам само явно безнадеждно болни.

13. Обещавам да правя ампутации само в крайни и екстрени случаи и да отварям гнойни огнища.

14. Обещавам никога да не поставям инжекции в седнало положение.

15. Ще направя всичко, за да избавя болен от тежката психическа травма преди операция.

16. Задължавам се да повишавам професионалните си медицински знания и практическите си умения на лекуващ лекар.

17. Задължавам се да водя историята на заболяванията с чувство на състрадание – така, както бих описвал своите собствени болести.

18. Изучавам и ще изучавам медицината изключително с цел да бъда самоотвержен лекар и да помагам на страдащите хора.

19. Ще се старая да възпитавам в учениците душа на хирург.

20. Ще уча своите ученици на човечна хирургия.

21. Считам за недопустимо да оскърбявам свой колега, медицинска сестра или младшия медицински персонал.

22. Задължавам се да изобличавам безнравствените постъпки на своите колеги.

23. Обещавам да се занимавам с научна работа само с цел облекчаване страданията на болния.

24. Ще следвам гласа на съвестта си, професионалния си дълг и тази клетва при всякакви обстоятелства.