“НОВИЯТ ПРОБИВ” В ЛЕЧЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА – REMDESIVIR, поредният американски експеримент върху болните с коронавирусна инфекция… преценете сами…

****************

Най-напред дойде вестта за хлороквина…., от устата на президента Тръмп….

Оказа се, че имал пряк интерес от широкото производство и употреба на това старо и токсично средство, за което и FDA и СЗО се произнесоха, че няма доказан ефект върху заболелите от коронавирусна инфекция, но пък дава сериозни нежелани реакции и може да доведе до сърдечна смърт…

И както триумфално нашите управляващи заявиха, че са осигурени хиляди дози хлороквин, включен в болничния алгоритъм за лечение на ковид още преди да се появи официално и че дори започват собствено производство в Булбио, изведнъж всичко затихна и отшумя за да се стигне до следващата сензация…

Изненадващо, президентът Тръмп бе обявен за болен от коронавирус и хоспитализиран, след което на третия ден демонстративно излезе във видимо перфектно здраве и обяви на всеослушание как е бил излекуван с чудодейно ново скъпо лечение, в резултат на което веднага оздравял и как щял да произведе милиони дози, с които да осигури безплатно лечение на всеки заболял от коронавирус американски гражданин… И…. само след дни научаваме, че медикаментът е одобрен по бързата процедура от FDA и е първото официално регистрирано средство в света за лечение на коронавирус, показано единствено за вътреболнично лечение, с оглед сериозните нежелани реакции, до които може да доведе.

По-рано през май здравният съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи! (съратника на Бил Гейтс в разработването на ваксините, включтелно срещу коронавирус) заяви, че данните от изпитваното за коронавирус лекарство ремдесивир на фармацевтичната компания Gilead ще постави “нов стандарт” в грижа за пациентите с Coвиd-19. Националният институт по алергии и инфекциозни болести публикува резултати от своето проучване, показващо, че пациентите с Covid-19, които са приемали ремдесивир (Veklury), обикновено се възстановяват след 11 дни, четири дни по-бързо от тези, които не са приемали лекарството… И, като че ли, това е единственото му предимство пред тези, които не са провеждали никакво противовирусно лечение, като това съкращение в срока на подобрение се наблюдава единствено при пациентите с тежка симптоматика и намалена сатурация на кислорода. Интересно е, че пациентите, включени в изпитването нямат клинична диагноза. Говори се за тежест на инфекцията, но никъде не се говори дали са имали пневмония или не, а именно двустранната интерстициална пневмония е доказателство за ковид инфекция.

“Ремдезивир показа някои обещания при лечението на ТОРС и MERS, които също са причинени от коронавируси. Някои здравни власти в САЩ, Китай и други части на света използват ремдезивир, който е тестван като възможно лечение на огнището на ебола, с надеждата, че лекарството може да подобри резултатите за пациентите с Covid-19.”- се казва от изпитателите на ремдезивира.

По-рано Световната здравна организация публикува междинните резултати от кличничното изследване “Солидарност”, което свидетелстваше за това, че препаратите ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир/ритонавир и интерферон не дават почти никакви резултати за лечението на Ковид-19 в болнични условия по отношение намаляване на смъртността.

Производителите на ремдесивир от своя страна твърдяха, че използването на препарата при пациенти с новия коронавирус съкращава периода на оздравяването им с 4 дни.

На фона на тази съмнителна ефективност, ето какво четем за нежелателните реакции в кратката характеристика на продукта., които ремдесевир дава. Освен много честите гадене, повръщане и главоболие се наблюдават:

 • Свръхчувствителност, включително реакции, свързани с инфузията, и анафилактични реакции. По време на и след приложение на ремдесивир са наблюдавани реакции на свръхчувствителност, включително реакции, свързани с инфузията, и анафилактични реакции. Признаците и симптомите може да включват хипотония, хипертония, тахикардия, брадикардия, хипоксия, треска, диспнея, хрипове, ангиоедем, обрив, гадене, повръщане, диафореза и треперене. Може да се обмисли по-ниска скорост на инфузията с максимална продължителност до 120 минути за потенциално предотвратяване на тези признаци и симптоми. Ако се появят признаци и симптоми на клинично значима реакция на свръхчувствителност, незабавно прекратете приложението на ремдесивир и започнете подходящо лечение.
 • Чернодробни увреждания: Повишения на трансаминазите Наблюдавани са повишения на трансаминазите в клиничните проучвания на ремдесивир, включително при здрави доброволци и пациенти с COVID-19. Трябва да се установи състоянието на чернодробната функция при всички пациенти преди започване на ремдесивир и тя трябва да се проследява съгласно клиничната практика, докато лекарството се прилага. Не са провеждани клинични проучвания с ремдесивир при пациенти с чернодробно увреждане. Ремдесивир трябва да се използва при пациенти с чернодробно увреждане само ако потенциалната полза надвишава потенциалния риск. • Ремдесивир не трябва да се започва при пациенти, при които аланин аминотрансфераза (ALT) е ≥ 5 пъти над горната граница на нормата на изходното ниво
  • Ремдесивир трябва да се прекрати при пациенти, при които се наблюдава: ◦ ALT ≥ 5 пъти над горната граница на нормата по време на лечение с ремдесивир. Той може да се започне отново, когато ALT е < 5 пъти горната граница на нормата. ИЛИ ◦ Повишение на ALT, придружено от признаци или симптоми на чернодробно възпаление или повишение на конюгирания билирубин, алкалната фосфатаза или международното нормализирано съотношение (INR) (вж. точки 4.8 и 5.2).
 • Бъбречно увреждане: В проучвания при животни с плъхове и маймуни е наблюдавана тежка бъбречна токсичност (вж. точка 5.3). Механизмът на тази бъбречна токсичност не е напълно изяснен. Не може да се изключи значимост при хора. При всички пациенти трябва да се определя eGFR преди започване на ремдесивир и по време на приложението съгласно клиничната практика. Ремдесивир не трябва да се използва при пациенти с eGFR < 30 ml/min. Помощни вещества Ремдесивир съдържа сулфобутилбетадекс натрий, който се елиминира чрез бъбреците и се кумулира при пациенти с намалена бъбречна функция, което потенциално може да окаже неблагоприятен ефект върху бъбречната функция. Поради това ремдесивир не трябва да се използва при пациенти с eGFR < 30 ml/min (вж. точка 4.2 и 5.2). Риск от намалено антивирусно действие при едновременно приложение с хлорохин или хидроксихлорохин.

Механизъм на действие: Ремдесивир е противовирусно средство, аналог на нуклеотида аденозин, предлекарство, което се метаболизира в клетките гостоприемници до образуването на фармакологично активния метаболит нуклеозид трифосфат. Ремдесивир трифосфат действа като аналог на аденозин трифосфат (ATP) и се конкурира с естествения ATP субстрат за включване в изграждащите се РНК вериги от РНК-зависимата РНК полимераза на SARS-CoV-2, което води до забавена терминация на веригата по време на репликацията на вирусната РНК.

Оставам на вас да си направите изводите.

*********

Този препарат бе използван експериментално и до сега в България на хоспитализирани пациенти, без някой да е искал съгласието им.

Моята препоръка към всички със симптоми на настинка и грип е:

 • Не си правете PCR тест.
 • Останете си у дома и се лекувайте както при грип и настинка. Не се подвеждайте – причинения от коронаvirusa грип не се отличава с никакви особени симптоми и белези от ежегодишния сезонен грип, а неговото време дойде.
 • Дори и да сте с коронавирusen грип, лечението е единствено симптоматично, противовирусно ефективно няма открито. С него се цели понижаване на температурата и овладяване на грипоподобните симптоми с противовъзпалителни средства, витамини и антиоксиданти. Допълнително ще приложа схема за профилактика и лечение на коронавирусна и всякакъв род инфекции.
 • Не търсете помощ в болнично заведение, освен ако се появят симптоми на тежка кашлица, съпроводена със задух.
 • Изключете телевизора и не следете денонощните сводки за развитието на коронавирусната “пандемия”. Те са вредни както за вашето физическо здраве (нагнетявания стрес и страх от зараза и смърт водят до срив в имунната система и отварят врата за всякаква зараза, включително и от коронавирус), както и за психическото ви здраве.
 • Не се изолирайте, изолацията в комбинацията със зомбирането от медиите води до тежки последствия и за физическото и за психическото ви здраве, както и за функционирането ви.
 • Прекарвайте колкото се може повече време на открито. Събирайте слънце, разхождайте се, дишайте дълбоко, спортувайте, по-малко използвайте смартфоните и прекарвайте по-малко време пред екрана на компютъра.
 • Хранете се пълноценно. Наблегнете на живата храна – салати от пресни листни зеленчуци, най-добре от бабите по пазарите, сезонни български плодове, пресните туршии, охладена българска и егейска риба, кисело мляко, и поне 1.5 литър подсолена вода дневно. (ще приложа схемата).
 • Спете достатъчно, прекарвайте повече време с дечицата, радвайте се на дребните неща, на слънцето, на птичките, на тревичките, защото скоро могат да ни лишат и от тях.
 • Усмихвайте се. Имайте мир в душата… Защото Бог не ни е дал дух на страх, а дух на разум, любов и себевладение… Не унивайте. Дарявайте милостиня, радост и утеха на хората в беда около вас, на клошаря, на бездомника, на сирачето… на тях днес им е много по-тежко от всякога… дори кухните за бездомни хора затвориха…., а ние изхвърляме храна постоянно… Запитвали ли сте се те как се пазят от коронавиrusa и изобщо, някой мисли ли за тях….

Нека бъдем трезви и бдителни. Нека не бъдем лековерни и нека не се поддаваме на манипулациите, които ни дебнат отвсякъде. Нека всичко проверяваме, нека бъдем мъдри като змиите и кротки като гълъбите… Нека бъдем Христови…

Амин

Със сестринска обич към всички вас, Мая

По 6000 флакона „Ремдесивир“ ще пристигат у нас всеки месец до март

Снимка: dariknews.bg