Архиепископ Алексий: „Думите на Фенер за УПЦ са знак за нравствена слепота.”

26 ноември 2020 г.
Екатерина Филатова, СПЖ (Съюз на православните журналисти)

Украинската православна църква (УПЦ), както е служила на Господ Иисус Христос и на богоспасаемия от Бога украински народ, така и ще продължи да го прави, подчерта възглавяващият възнесенската епархия в Украйна архиерей.

Думите на патриарх Вартоломей за „временно търпяни архиереи“, трудно могат да бъдат определени по друг начин, освен като нравствена слепота. Това каза, архиепископ възнесенски и първомайски Алексей (Шпаков), в коментар за СПЖ (Съюз на православните журналисти), относно скорошното заявление на константинополския патриарх за УПЦ.

 Според архиепископа думите на главата на Фенер, че в Украйна има само ПЦУ, а Украинската православна църква не съществува и нейните над 100 епископа са само титулни, които той „временно търпи“, могат да бъдат коментирани от канонична, историческа и нравствена гледна точка.

 „Според каноните на Църквата „в един град не трябва да има двама епископи “, напомни йерархът на УПЦ.  Тук става дума за управляващите епископи в исторически православни страни. В страните от презаселнически тип, където има много диаспори, ситуацията е малко по-различна, но сега няма да се задълбочаваме в този въпрос. В Украйна каноничната УПЦ е съществувала и съществува и до днес със собствен епископат, духовенство и вярващи. Никой не се съмняваше в нейния каноничен статут, включително константинополската патриаршия. И ето (че изведнъж), през 2018 г. патриарх Вартоломей призна паралелна йерархия в Украйна, с което явно наруши това правило. Ситуацията утежнява и  факта, че признатите от Константинопол „йерарси“ изобщо не са имали каноническа архиерейска хиротония, което беше отбелязано в почти всички поместни църкви “.

Освен това, архиепископ Алексий отбеляза, че архиереите на УПЦ и преди всичко негово блаженство митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий, не са извършили никакви канонични престъпления, за които би могло да бъдат свалени от своите катедри и „…при това, константинополският патриарх няма пълномощията да решава дела извън своята поместна Църква, а ако той си присвоява тези пълномощия, то това не е нищо друго, освен опит да се узурпира властта в Църквата, явление, познато от историята на отделянето от Църквата на римския престол – което е напълно чуждо на Православието.

„Ако изучаваме историята на отношенията между константинополската и московската патриаршия, както и киевската митрополия, тогава”, – добавя архиерея –  „може да се види, че неизменен факт е преминаването на Киевската митрополия в 1686 година, от константинополската към руската църква, което се е случило по съвсем канонически начин, със съгласието не само на константинополската и руската църкви, но и на древните патриаршии.”

„Повече от 330 години, принадлежността на киевската митрополия към юрисдикцията на руската църква, от никого не е било оспорвано и даже не е имало и най – малки намеци за това.” – подчерта той – „През всичкото това време, киевската митрополия се е развивала в Украинската православна църква. Към нея се присъединяват обширни територии, които до 1686 година, не влизат в нейния състав. Количеството на храмовете и манастирите възраства многократно. Появяват се нови духовни академии и семинарии, висши училища и тъй нататък… Константинополският патриарх към всичко това няма никакво отношение. И това, че патриарх Вартоломей обяви връщането на всичко това в състава на константинополската църква е нарушение на една от основните божии заповеди: „Не кради!””.

И накрая, от нравствена гледна точка, заявленията на патриарх Вартоломей, предизвикват нескрита скръб, „ защото думите му за „временно търпяни архиереи”, които заедно със своето паство, за тридесет години, изминали от времето на атеистичната съветска власт, възродиха Църквата, възобновиха монашеския живот в стотици обители, построиха хиляди храмове, доведоха до Христа милиони хора, по друг начин, освен „нравствена слепота”, е трудно да се назове.

„Тези архиереи, патриарх Вартоломей, незанайно защо, нарича титулярни, а видите ли  „истински” са , според него тези, които покровителствуват нападенията и завладяването със сила на храмове, насилието над вярващи и прочее беззакония. Трябва да си наистина сляп, за да не виждаш тази огромна разлика в нравствения облик, между служителите на УПЦ и тези хора, които патриарх Вартоломей е взел под крилото си.” – добави архиепископ Алексий.

Според йерарха, трябва да се молим за вразумление и проглеждане на архиереите от древния константинополски престол, „а на заявлението на патриарх Вартоломей, може да се отвърне следното: УПЦ както е служила на  Господа Иисуса Христа и на богоспасаемия украински народ, така и ще продължи да служи.”

„Нашият Господ Иисус Христос ни казва: „кесаревото – кесарю, божието – Богу!”… Когато в разума се смесят тези понятия, тогава се ражда неразбиране и разделение и всякакви настроения, които наблюдаваме в историята на християнството. „Не е възможно да служите на двама господари… на Бога и мамона (богатството)”. Глава на нашата църква е Сам Христос, както и на всяка поместна православна църква. Но има и други, псевдоцърковни образувания – там глава е човек с инфернално (лукаво, дяволско) мислене.  И така, благодарение на Светото Писание, каноните на Църквата, трудовете на светите отци, ние виждаме и разбираме това, а не (основавайки се) на лично мнение. Където това се изкривява, за съжаление, там не е Божия Дух.” – заключи архиепископ възнесенски и първомайски Алексий.

Да напомним, че белоцърковският и богуславски митрополит Августин, смята че думите на патриарх Вартоломей относно УПЦ, свидетелствуват за актуалността на думите на Нестор Летописец: „ Гърците са лукави!”.

https://spzh.news/ru/news/76090-jepiskop-aleksij-slova-fanara-ob-upc–svidetelystvo-nravstvennoj-slepoty?fbclid=IwAR0W_D_lZLCWumamLlD5zlYg6S8__SsRZJRDBwxG7EN9oEXGm2_a2s5WSjA